Te

Vi fører over 140 sorter te, både i løsvekt og i teposer, og vi har som mål å være størst og ledende innen te i vårt distrikt. Dette innbefatter at vi har te fra flere store leverandører, samt en mengde mindre produsenter.

Det konsumeres daglig over 20 milliarder kopper te i verden, og endelig ser vi at nordmenn også er i ferd med å hive oss på denne bølgen. Utvalget innen te, dens egenskaper, og de uendelige smaksnyansene, gjør te til noe av det mest spennende og helsefremmende en kan konsumere.Vi tilbyr over 140 sorter te, både innen grønn, hvit, sort, Oolong, Rooibush, urte/krydder, og frukt te. Vi får te fra Kina, Japan, Afrika, India, Ceylon, Vietnam, Indonesia og Sør Amerika.

Grønn te.

Grønn te er blader fra tebusken Camellia Sinesis. Dette er det ufermenterte, rene naturprodukt som kun er tørket og varmebehandlet med damp eller med en kort risting for å lukke bladcellene og forhindre at en eventuell fermenteringsprosess starter. Vi har både ren grønn te, matcha te, og smaksatt med urter, krydder, blomster og frukt.

Oolong.  

Oolong er en egen kategori mellom grønn og sort te ved at den er delvis oksidert. Den kan variere fra nesten grønn, til nærmest en sort te. Oolong kan være blader krøllet sammen til små blader, eller rette voluminøse blader som Formosa oolong super fancy, men aldri finkuttet. Kommer tradisjonelt fra Kina og Taiwan.

Vi har ren oolong te og smakstilsatt.

Sort te.

I Europa kaller vi det sort te. I Kina betegnes den som rød te. Sort te fermenteres og er den tetype som bearbeides mest og gjennomgår den lengste prosess før den er klar til å nytes. Metoden er delt inn i 5 trinn: Plukking, tørking, rulling, fermentering og brenning/firing. Våre sorte teer kommer fra Kina, India, Siri Lanka og Afrika.

Hvit te.

Når hvit te lages plukkes kun de øverste spedeste bladknopper, like før de folder seg ut til et helt blad. Plukkingen finner normalt sted kun få dager i året, og for mye nedbør i denne perioden kan ødelegge innhøstingen. Det høstes tidlig om morgenen når skuddet enda er beskyttet mot solen. Tidligere var hvit te kun forbeholdt keiseren, men i dag er den tilgjengelig for de fleste av oss. Etter plukking spres teen ut til tørking. Den gjennomgår veldig lite bearbeiding og er det nærmeste vi kommer «ren» te. Den beholder også alle sine sunne egenskaper intakt. Hvit te har et høgt innhold av antioksidanter og kan ha cellebeskyttende virkning.Vi har både ren hvit te i vår beholdning og smasatt.

Rooibush/Roboos

Rooibush er ikke en klassifisert te, men uttrekk fra et lite nåletre som vokser i Cederberg Mountains nord for Cape Town i Sør Afrika. Planten ble oppdaget av Khoikhoi-folket i 1772, og klassifisert under navnet Aspalatus Linearis, Borbonia Pinifolia av botaniker C.P. Tunberg. Det var først i 1930 ble produksjonen systematisert. Det tar et tonn plantematerial for å lage 300 kg Rooibush.

Uttrekk fra denne planten er særdeles helsegivende, og den inneholder store mengder antioksidanter. Den har et rikt innhold av C-vitamin, jern og kalsium. En annen fordel er at denne planten ikke inneholder koffein eller garvesyre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s